Hvad er en Top?

Mand med flogger BDSm-pisk

Top er fællesbetegnelsen for den rolle, der bestemmer i BDSm-legen. Det dækker over alle de roller, hvor man er den styrende part.

Ordet Top indeholder rigtigt mange typer af roller og titler. Ord som Herre, Frue, Dominant, Domina, Sadist, Rigger, Master, Mistress, Daddy og Mommy ryger ind under den betegnelse.

Dominant

En Dominant er en person, der kan lide at dominere sin underkastede og bestemme hvilket game, der skal køre. Ikke nødvendigvis en person, der kan lide at påføre smerte, men i hvert fald en, der nyder at styre slagets gang.

Domina

En Domina er en kvindelig Top, der kan lide at styre legen. Hun kan være til både smerte, ydmygelse og dominans, men ikke nødvendigvis alle ting.

Herre/Herskerinde

Mere specifikt bruges Herre/Herskerinde om en person, der ejer en eller flere slaver eller slavinder, med eller uden slavekontrakt.

Master

Master er det engelske ord for Herre.

Daddy

En Daddy er Toppen i en BDSm-relation, hvor manden påtager sig en faderrolle og kvinden en rolle som barn eller teenager. Her er der tale om rollespil, hvor begge parter er voksne og villige – ikke om pædofili.

Daddy-play er på sin vis en meget omsorgsfuld form for relation, da Daddyen på det nærmeste tager ansvaret for kvinden og hendes opdragelse. For “barnet” gælder det om at gøre Daddy glad og stolt – altså fx. at hente hans tøfler og opføre sig pænt, når der er gæster. Daddy-play findes både i en seksuel og en ikke-seksuel form.

Rigger

En Rigger er en betegnelse for en person, der fikserer andre. Ordet kan i teorien bruges om alle, der binder eller på anden måde sætter folk fast, men bruges stort set udelukkende om semi-professionelle eller professionelle performere og eksperter i reb-bondage, særligt den japanske variant Kinbaku.

Sadist

Helt råt er en sadist en person, der nyder at påføre andre mennesker smerte. Men der er ofte mange andre ting i det også. Langt de fleste tænder på den reaktion, de får fra bunden, og den magt, de føler, når bunden overgiver sig til dem og giver slip på det hele.


Vedkommende, der lader sig bestemmer over, betegnes en bund. En switch kan også lade sig bestemme over, når vedkommende er i bund-mode.